divendres, 21 de novembre del 2008

TARRAGONA, LA GRAN OBLIDADA EN ELS PRESSUPOSTOS DEL 2009

CiU afirma que la demarcació de Tarragona és la gran oblidada en els Pressupostos de la Generalitat per al 2009 i denuncia que el Tripartit ha deixat d’invertir-hi 873 milions
19.11.2008
|

Oriol Pujol critica que “sembla ser que per a Montilla i el Tripartit la crisi no existeix al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre perquè la inversió que pensa destinar-hi cau en picat”



El Portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Oriol Pujol, ha afirmat avui que “la demarcació de Tarragona és la gran oblidada i perjudicada en els Pressupostos de la Generalitat per a 2009” i ha denunciat que “el Tripartit ha deixat d’invertir-hi 873 milions en els cinc anys que fa que governa”. Així ho ha afirmat en la roda de premsa que ha ofert aquest migdia a Tarragona per analitzar els Pressupostos per al 2009. Pujol ha estat acompanyat dels diputats al Parlament, Carles Pellicer, Meritxell Ruiz, Dolors Batalla i Joan Miquel Nadal.

Pujol ha detallat que si a l’any 2003 al Camp de Tarragona li va correspondre un 8,7% d’inversió respecte al total del pressupost, per al 2009 aquesta xifra ha disminuït fins al 3,3%. En el cas de les Terres de l’Ebre, si el 2003 va ser d’un 4,8% respecte el total del pressupost, per al 2009 és del 2,5%. Pujol ha explicat que traduït amb diners això representa que “durant els cinc anys de Tripartit la demarcació de Tarragona (si es pren com a base el percentastge d’inversions de l’any 2003), ha deixat de rebre 873 milions d’euros (605,3 milions pel que fa al Camp de Tarragona i 267,3 milions d’euros pel que fa a les Terres de l’Ebre). “És a dir, la demarcació de Tarragona acumularà el 2009 una desinversió en els cinc anys de Tripartit de 873 milions d’euros”, ha manifestat.

També ha detallat que “de les 10 comarques de la demarcació de Tarragona, 8 reben menys diners que l’any 2003 amb un pressupost de la Generalitat que s’ha duplicat en 5 anys”. “Sembla ser que per al tripartit la crisi econòmica no afecta al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre perquè la inversió cau en picat”, ha declarat.

El dirigent de CiU també ha detallat que “del total de recursos per a inversions, un 67% es destinarà a l’àrea metropolitana de Barcelona i la resta, un 33%, es el que queda per a la resta de Catalunya”. Això contrasta amb les xifres dels pressupostos per al 2003 en què es va destinar un 49% del pressupost a l’àrea metropolitana i el 51% a la resta de Catalunya. Per a Pujol, “aquestes xifres donen una idea clara de quina és la idea de país que està construint i que té al cap el president Montilla. I és que per a Montilla Catalunya comença a Barcelona i acaba al Baix Llobregat”.

Oriol Pujol, ja en termes més globals, ha assegurat que els Pressupostos de la Generalitat per al 2009 “són un engany” i ha afirmat que “no tenen cap credibilitat perquè les xifres no quadren i han hagut de fer enginyeria financera en el capítol d’ingressos i despeses”. També ha afirmat que “no són pressupostos que serveixin per fer front a la crisi i que no són uns pressupostos socials”.

Pressupostos desastrosos

El diputat de CiU, Carles Pellicer, ha assegurat que els Pressupostos de la Generalitat per a 2009 per al Camp de Tarragona “són desastrosos i són una vergonya”. Pellicer ha denunciat que “la inversió cau un 30% i també ha volgut denunciar el centralisme socialista que destina els diners a l’àrea metropolitana”.

Carles Pellicer ha detallat que “hi ha dues comarques en concret, el Baix Camp i el Priorat on, juntament amb el Tarragonès, la inversió ha caigut en picat”. En el cas del Baix Camp s’ha passat de gairebé 44 milions d’euros el 2003 a 28 milions el 2009 i en el cas del Priorat, dels 11,1 milions d’euros el 2003 a 1,4 milions d’euros el 2009. El diputat de CiU ha lamentat que aquesta baixada d’inversions en el Baix Camp i el Priorat afecten bàsicament a infraestructures en carreteres, sanitàries i culturals.

250 esmenes parcials

Pellicer ha anunciat que, després d’escoltar al territori i de parlar amb alcaldes, CiU presentarà al Parlament de Catalunya 250 esmenes parcials als Pressupostos de la Generalitat per al 2009 per millorar la inversió que es destina al Camp de Tarragona.