dimarts, 12 de gener del 2010

Intervenció del Grup Municipal de CiU a l'Ajuntament de Cambrils sobre la proposta de Pressupost per l'any 2010

"Abans de fer l’exposició del nostre grup voldria que constés a l’acta, la queixa del nostre grup sobre la documentació del Ple, el Ple es va convocar el dimarts a les 14h. i el dimecres a les 9h. vam haver de perseguir la documentació pels despatxos de l’Ajuntament ja que a la carpeta encara no hi era.


Ens trobem davant l’aprovació del Pressupost pel 2010 de l’Ajuntament de Cambrils, el tercer pressupost que l’actual equip de govern proposa. Un pressupost que ascendeix a més de 51 milions d’€.

Des del nostre grup municipal hem fet una valoració dels diferents components del pressupost. Per un costat tenim les despeses, que en la seva globalitat augmenten un 13% respecte l’any anterior, això degut en bona part a les inversions previstes. Deixim dir-li en aquest punt que, finalment i desprès de reivindicar-ho des del nostre grup municipal des del primer any vostès han incorporat les inversions previstes per l’any 2010 en el pressupost, no com altres anys que s’aprovaven a través d’una modificació de crèdit. Finalment ens han fet cas.

Però hi ha un problema en aquestes inversions, vostès han previst finançar-les, en la seva gran part, amb la venda de terrenys municipals. Tots sabem com està l’economia i en concret el sector de la construcció, afectats per una greu crisi econòmica de la qual no es preveu una sortida ràpida, per molt que el president del govern espanyol Sr. Rodríguez Zapatero, vegi brots verds en l’economia. Creiem que és una operació de risc, condicionar les inversions a la venda de terrenys, ja que si passa com la darrera venda de terrenys que va quedar deserta, l’equip de govern tindrà un problema molt greu.

En l’apartat de personal hi ha una disminució respecte a l’any anterior, però aquesta és deguda en la seva gran part a la transferència de personal de l’àrea d’esports a l’Institut Municipal d’Esports que a la vegada rep una aportació de l’Ajuntament, per tant es disminueix en un 3% la partida de personal però augmenta un 13% la de transferències. És una rentada de cara.

Si fem una anàlisi de les despeses per àrees trobem que aquest pressupost no és un pressupost social, per molt que vostès ho facin veure, l’àrea de serveis socials és un 5’5% de les despeses totals mentres que el pagament del deute suposa un 6’19% (2.796.157€).

O sigui que a cada cambrilenc el pagament del deute ens costa quasi 100€ per persona.

No hem estat capaços de trobar la previsió del cost de manteniment del nou edifici de l’Ateneu que ha d’entrar en funcionament aquest any 2010, ja que de ben segur faria trontollar aquest pressupost que s’aguanta en un fil tan prim.

Farem també unes valoracions sobre els pressupostos de les societats municipals:

EPEL CAMBRILS AUDIOVISUAL
De la qual depèn la TDCamp, televisió participada per vàries poblacions del baix Camp, en teoria, en la realitat assumida íntegrament per Cambrils. Demagògia? No realitat...
Es fantàstic veure com augmenta un pressupost un 15’2% preveient un augment d’ingressos de 544.577’32 a 627.500, quan en l’exercici anterior s’ha hagut de demanar una pòlissa de crèdit de 200.000 euros per assumir la despesa dels capítols 1 i 2. Es cert que l’Ajuntament ha disminuït en un 1’8% la seva aportació, però és ell qui està al darrera d’aquest endeutament, i la previsió d’ingressos pel 2010 està inflada i sobrevalorada seguint la tònica del Pressupost de l’Ajuntament.

APARCAM
L’augment de pressupost del 70’8% per la construcció de la nova seu de l’empresa és una aberració, si ens plantegem el cost 1.175.000 euros i d’on ha de sortir el finançament (multes i sancions de circulació urbana). I no fem demagògia, senyor alcalde, sinó miri el pressupost d’APARCAM i d’on venen les entrades, calculen que al 2010 es retiraran 2500 vehicles per la grua.

Afegim-hi l’augment de personal (que no es manifesta en el pressupost general, però que és real. 36.255 euros, un tècnic més, i l’aportació directe que hi fa l’Ajuntament de 125.000 euros).

En l’apartat de despeses finalment farem uns comentaris al document explicatiu a la proposta de pressupost 2010 que des de la regidoria d’hisenda i gestió estratègica ens han facilitat. Mirin les xifres i les matemàtiques són de les poques coses que són exactes, són com són, no admeten valoracions, 2+2 són 4 aquí i a la Xina, s’ho mirin com s’ho mirin són 4, no poden semblar un 4 amb cara de 5 o de 35. I això ho diem per què llegint les explicacions contingudes en aquest document hi ha coses que no entenem, com per exemple ens diuen que la regidoria de promoció de ciutat i relacions cíviques “redueix el seu pressupost pel tancament dels mercat de la platja, l’import de reducció és de 90.000€, però si anem al detall del pressupost la reducció és de 74.939’40€. On és la diferència, ens ho podem explicar si us plau?

A la regidoria de protecció ciutadana i mobilitat el document diu que “incrementa el seu pressupost per la subvenció dels IBIs dels solars no patrimonials utilitzats com aparcaments públics: 18.000€”. Si anem al detall del pressupost l’augment és de 58.415’33€. On és la diferència, ens ho poden explicar si us plau?

A la regidoria de cultura, patrimoni, esports i lleure el document afirma que “es redueix un -1’8% la transferència a l’EPEL Cambrils Audiovisual, que preveu l’increment de recursos propis per la posada en marxa de la TV digital”, tant de bo, potser ja va sent hora de que aquesta EPEL faci algun ingrés, més si tenim en compte que té un cost de 627.500€.

Pel costat dels ingressos trobem que aquestos estan sobredimensionats, ja és un costum de l’equip de govern inflar els ingressos ja ho van fer des del primer pressupost que van confeccionar l’any 2008 i també ho van fer al Pla de sanejament, es preveuen ingressos en funció de les despeses i no a l’inrevés, això en qualsevol altre economia ja sigui domèstica o empresarial seria nefast, i a l’economia municipal també ho serà. Sinó només cal veure com està el romanent de tresoreria, sota mínims i si seguim aquest ritme arribarà a ser negatiu. El romanent de tresoreria ha passat dels 7.346.943 € del 2007 als 254.498 € al 2008. Vostès han fos l’estalvi que tenia aquest Ajuntament. La qüestió és que s’estirà més el braç que la mànega, si una persona té 4 pot gastar com a màxim fins a 4, però la filosofia de l’equip de govern és diferent, com que hem de gastar per 4 hem d’ingressar, o dir que ingressarem 4 perquè els números quadrin.

La previsió d’ingressar més de 3 milions d’€ en venda de terrenys, com ja hem comentat abans, és molt arriscada.

Pressuposten ingressos per impostos relacionats amb el sector de la construcció de 900.000€, quan a data d’avui no arriba a 400.000€ ingressats per aquest concepte.

Tornen a pressupostar 900.000€ d’ingressos per multes, quan a data d’avui se n’han ingressat poc més de 500.000€. Veuen com els ciutadans de Cambrils no són tan incívics com vostès pensen?

Es preveu ingressar de l’Estat en participació en els tributs 7 milions i mig d’€, quan a data d’avui amb prou feines se n’han ingressat 5 milions. Inflat

En definitiva ingressos pressupostats amb un excés d’entre 6 milions i mig d€ i 7 milions d’euros, tal i com ha comptabilitzat l’interventor de l’Ajuntament, que dic jo que de qüestions econòmiques en sabrà, perquè tal i com ja els hi he dit abans les matemàtiques són una ciència exacte."