dimecres, 3 de novembre del 2010

La generació “ni-ni”

La generació “ni-ni” és formada per joves que ni estudien ni treballen i, per descomptat, no marxen de casa. Es tracta d’una generació sense projecte de futur que corre el risc de tenir una qualitat de vida molt inferior a la dels seus pares.

Com a dada curiosa, dir que el 80% de la generació "ni-ni" es declara sentir satisfeta amb la seva vida tot i que, al mateix temps, es troba desil·lusionada i infeliç.

El treball precari o “mileurisme” alineat amb la manca de reconeixement explícit de la formació adquirida aconsegueix que aquests joves comencin a plantejar-se ben aviat que no val la pena estudiar i menys encara treballar. 

El fàcil recurs de quedar-se a casa amb els pares, amb la comoditat de no pagar l'hipoteca, de no fer front un lloguer, de no treballar, però a la vegada, de sortir de festa, comprar-se roba, tabac, videojocs,... Tot roda fent un cercle viciós on el jove “ni-ni” espera un resultat concret i depèn dels pares i de la societat protectora. Però tot això és un problema de mentalitat i de por a perdre la comoditat adquirida en la llar i en la societat que els envolta. 

Em trobo en el rang d'edat d'aquesta joventut i crec que encara ens queda molt camí per recórrer. La lluita, l'orgull de superació, les metes fixades, l'excessiu proteccionisme tant familiar com el que es rep per part de les administracions públiques genera una situació paradoxal on el conformisme, la comoditat i la droperia en són un gran estimulant. 

I ara, a sobre, encara tenim un sou de 440€ i escaig per seguir contribuint en aquesta direcció.

El Govern tripartit ha aprovat un nou programa de formació dirigit als joves “ni-ni” amb un pressupost de 20 milions d’euros. Es tracta d’un pla pioner contra l'atur juvenil que preveu formar 5.000 joves atenent a les necessitats de les empreses que posteriorment els contractaran si superen la fase de formació. Recalcar que la formació serà de 3 hores al dia aproximadament.

La consellera de Treball Maria del Mar Serna (PSC) ja està realitzant tasques d'orientació amb aquest col·lectiu de joves per tal que puguin sumar-se a aquesta iniciativa, que comptarà amb el suport dels ajuntaments de més 30.000 habitants en el cas de Barcelona, i 20.000 a la resta del territori. Esperem que el nostre alcalde, el senyor R. Benaiges, no caigui en aquest parany i no en doni el seu suport. 

Aquells qui s'anomenen i s'omplen la boca de ser d'esquerres, aquells que han governat dues legislatures, aquells que veuen l'acció social com a prioritat per damunt d'una gran crisi de valors, crisi econòmica, crisi de govern,... si tenen tant interès i mostren tanta preocupació per aquests joves, per aquesta societat fallida, per què no han actuat abans i han deixat que aquest fenomen hagi crescut tant? (154.000 joves catalans). Sempre feu tard, fins i tot en allò que més es necessita. Aquesta és la responsabilitat que hem d’adquirir com a societat?

Els joves hem de començar a arriscar-nos, a comprometre'ns amb nosaltres mateixos i amb el nostre futur i els pares ens han de motivar perquè aquests canvis es duguin a terme. Les nostres administracions ens poden donar un cop de mà, poden donar-nos una embranzida però no ens podem recolzar i encara menys mirar cap al cel i mirar si plou.

Hem de ser conscients que la crisi de valors s'ha de recuperar, els valors fonamentals per tirar endavant una il·lusió, unes metes, un nou projecte, un nou treball, una societat amb seny i responsable, un país respectat, treballador i innovador, amb ganes de futur.
Estic orgullós de formar part de la llista d'en Josep Poblet. Orgullós de formar part d'aquest projecte, de confiança i alhora de canvi, d’aquesta nova etapa cap a un nou horitzó de Catalunya. “Un projecte amb idees clares, confiança des de la proximitat, i canvi per crear un país amb espais de debat i creixement nous i ara més que mai cal que siguem capaços de detectar els problemes de la gent i saber-hi donar resposta. Cal que siguem seriosos i eficients”.

El canvi que CiU vol, el canvi que tots volem.

Edgar Berengué
Candidat de CiU al Parlament per Cambrils